Zakaj uničevati dokumente?

Jasen odgovor: zaradi podatkov, ki jih vsebujejo in razkritje katerih bi lahko škodilo bodisi podjetju bodisi posamezniku.
Vsako potencialno občutljivo informacijo tako osebne kot poslovne narave je potrebno varno uničiti, da se prepreči nastanek poslovnih goljufij, kršitve poslovnih skrivnosti, kraje identitete, industrijskega vohunjenja ali celo mednarodnega vohunjenja. Pri zaščiti podatkov ni pomembna količina papirja, ki se uniči, temveč vsebina. Čeprav gre lahko samo za majhno količino informacij je samo ena razkrita stran zaupnih podatkov lahko usodna.

Varstvo osebnih podatkov določa že ustava. Seveda niso vsi podatki enako občutljivi. Objava imena, priimka in naslova v telefonskem imeniku je skorajda nekaj običajnega. Vsi trije podatki so po zakonu osebni podatki. Javna objava vaše zdravstvene kartoteke na svetovnem spletu pa vas najverjetneje ne bi pustila tako ravnodušne. »Največji poseg v zasebnost je razkritje zdravstvenih podatkov, morebitne kazenske evidence, narodnosti, članstva v sindikatu,« poudarja Jože Bogataj. Urad informacijskega pooblaščenca je imel resne težave tudi pri uhajanju podatkov iz bolnišnic. Administratorji v bolnišnicah so namreč občutljive zdravstvene podatke o poškodovancih, na primer v prometnih nesrečah, v zameno za plačilo posredovali odškodninskim družbam. Težava pa nastane pri višini glob, ki so jih dolžni izrekati inšpektorji. Zakon namreč za vsak razkrit varovani osebni podatek predvideva 4170 evrov kazni za pravno in 830 evrov za odgovorno osebo. Ne glede na to, ali gre za razkritje relativno neobčutljivega podatka ali pa na primer za razkritje zelo občutljive zdravstvene kartoteke posameznika. Kot rečeno, lahko globa za več prekrškov zraste do 20.000 evrov. (izseki iz članka objavljenega 30.11.2014 na https://podcrto.si/a/4107)

Incidenti vezani na razkritje podatkov zaradi nestrokovnega ravnanja z zaupno/občutljivo dokumentacijo:

Nekateri domači incidenti:

http://www.delo.si/novice/slovenija/razkritje-zaupnih-podatkov-bodo-raziskali.html

http://www.rtvslo.si/slovenija/kdo-je-izgubil-zdravstvene-podatke/81598

http://www.firdpc.com/sl/Aktualno/Pri_ravnanju_z_zaupno_dokumentacijo_v_novomeski_bolnisnici_niso_odkrili_nepravilnosti/

Tuji incidenti :

http://cekin.si/clanek/premozenje/za-podatke-o-bolnikih-zahtevajo-tri-milijone.html?bl=1

Kdaj je praviloma primerno izvesti postopek uničenja dokumentacije?

  • po uspešni izvedbi skeniranja dokumentacije (v podjetju ali pri zunanjem izvajalcu);
  • po postopku izločanja dokumentacije s pretečenim rokom hrambe- po preteku rokov se sme del dokumentarnega gradiva na primeren način uničiti, tako da ne pride do zlorabe poslovnih in osebnih podatkov;
  •  v primeru, ko izločanje dokumentacije izvede že naročnik
  • NUJNO: kadarkoli nastane v podjetju dokument (ne glede na količino) z občutljivo vsebino, katerega razkritje vam ali vašim partnerjem lahko povzroči poslovno škodo.
Back to Top

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas. Preberi več.